Assos Antik Kenti ve Antik Limanı’nda yapılan 'Assos Kaya Islahı' projesine ilişkin mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, "Mahkemenin verdiği bu karar en başından bu yana duyduğumuz bilimsel ve hukuksal kaygıları doğrulamıştır" dedi.
 
Çanakkale 2’nci İdare Mahkemesi, Assos Antik Kenti ve Antik Limanı’nın üst tarafında gerçekleştirilen "Assos Kaya Islahı" projesine ilişkin 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yazılı açıklama yaparak, "Mahkemenin verdiği bu karar en başından bu yana duyduğumuz bilimsel ve hukuksal kaygıları doğrulamıştır." dedi. Açıklamada, "Yapılan yanlışlardan geri dönülmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için gerekli bilimsel araştırma ve uygulamalar acilen yerine getirilmelidir" ifadeleri kullanıldı.
 
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden ‘Assos katliamına yürütmeyi durdurma kararı!’ başlığı altında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Müjde! Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Assos Dostları olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığımız davada Çanakkale İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geç gelen bir karar olsa da sevinçliyiz. Mahkeme, Antik Limandan Behramkale Köyü'ne kadar uzanan alanın tamamının 1. derece arkeolojik sit ve yer yer de 1.derece doğal sit alanı, Antik Limanın bulunduğu bölgenin ise arkeolojik kentsel sit alanı olduğunu belirterek,
• Afet durumlarında 1. Derece sit alanlarında zemine en az müdahale edilmesi gerektiği,
• Kararda süre bulunmadığı,
• Bilim kurulu oluşturulmadan karar verildiği,
gerekçeleriyle Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının bu konudaki 658 ve 562 sayılı İlke kararlarına aykırı olduğuna hükmederek yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.
Yapılan yanlışlardan geri dönülmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için gerekli bilimsel araştırma ve uygulamalar acilen yerine getirilmelidir. Assos’uma dokunma!”