Çağlanın sindirim sistemi üzerindeki etkileri içerisinde bağırsak sağlığını desteklemesi yer alır. Çağlanın diğer faydaları ise şöyle sıralanır:
Yüksek lif içeriğine sahip olan çağla, sindirim sistemini destekler. Bağırsakların hareketlerini artırarak sindirilemeyen maddelerin kolaylıkla sindirilmesine yardım eden bu meyveler, bağırsak florasının sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli bir role sahiptir.
Mide dostu bir meyve olan çağla, yüksek su içeriği sayesinde mideyi rahatlatır.
Sindirim kolaylaştıran bu meyve, ekşi tadıyla sindirim enzimlerinin daha verimli çalışmasını sağlar.
Mide asidinin dengelenmesine yardım eden çağla, hazımsızlık gibi mide sorunlarını hafifletebilir.
Yüksek su içeriği ile vücudun toksinlerden arınmasını kolaylaştırır. Bu noktada çağla tüketimi ile birlikte sindirim sisteminin vücutta atık maddeleri atma işlemi hızlandırılır.
Lif içeriği, mideyi doldurur, aşırı yeme isteğini engeller. Düşük kalorili bir meyve olan çağla, asidik özellikleriyle sindirimin kolaylıkla gerçekleşmesini destekler.
Özellikle gaz ve ödem problemleri için faydalı bir meyve olarak bilinen çağla, içerdiği lif ile bağırsak hareketlerini düzenler, gazın içerde birikmesini önler.
Mideyi rahatlatıcı özelliği, şişkinliği azaltabilir. Bu noktada yemekten hemen sonra tüketilen çağla meyvesinin sindirimi hızlandırdığı ve mide rahatsızlıklarını hafiflettiği de söylenir.
Tüm bu bilgilerin ışığında düzenli çağla tüketmenin mide ve bağırsak problemlerinin önlenmesinde rol aldığı bilinir. Ancak, her meyve gibi çağla da aşırı tüketildiği zaman sindirim sistemini zora sokabilir, bu nedenle çoğu zaman ölçülü bir şekilde tüketilmesine özen gösterilmesi önerilir.
Kaynak:Medicalpark