Ramazan ayı boyunca sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlamak için dikkat etmeniz gereken bazı koşullar vardır. Bunlara dikkat ettiğiniz taktirde ramazan ayında oruç tutarken zorluk yaşamadan sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

 

Günlük hayatınızda kilo vermeye odaklandıysanız ve rutininizi bu şekilde devam ettiriyorsanız aynı şekilde ramazan boyunca da devam ettirebilirsiniz.

 

Doktorlar bunda herhangi bir sakında olmadığını belirtir. Ancak, dikkat edilmesi ve bazı noktalarda esnek davranılması gerektiği de belirtilmiştir. Ramazanda beslenmenizde bazı değişiklikler olabilir.

 

Ramazanda öğün sayısı iki olduğu için ve 16 saat boyunca aç kalacağınız için iftar ve sahur menülerinde doyurucu ve yeterli beslenmeniz hem sağlığınız açısından hem de kilo verebilmeniz açısından önemlidir.

 

Egzersiz yapan biriyseniz aynı şekilde ramazan boyunca hafif egzersizlerle devam edebilirsiniz. Ramazan ayında egzersizlerinize dikkat edip dengeli beslenirseniz kilo verebilirsiniz.

 

Ramazanda Kilo Vermek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Ramazan ayında zayıflamak isteyenler bazı noktalara dikkat ederek kolay ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilir. Ramazanda kilo vermek için dikkat edebileceğiniz bazı konular aşağıdaki gibidir:

 

İşlenmiş gıda olarak da bilinen paketli yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız,

Şekerli, tuzlu ve yağlı yiyecekler tüketmemeye özen göstermelisiniz,

Asitli içecekler tüketmemelisiniz,

Hafif aktivitelerde bulunabilir, egzersiz yapabilirsiniz,

İftar sonrası ve sahur öncesi bol bol sıvı tüketin,

Detoks yapabilirsiniz,

Sahurda besleyici ve doyurucu gıdalar tüketebilirsiniz,

Yeşil çay tüketebilirsiniz,

İftarda hafif yiyeceklerle orucunuzu açmaya özen göstermelisiniz,

Sabırlı ve tutarlı olmalısınız.

 

Ramazanda Kilo Vermek İçin Neler Yapılabilir?

Ramazanda kimisi kilo alırken kimisi de kilo verebilir. Bu durum tamamen kişiye ve ramazandaki beslenme programına göre değişkenlik gösterebilir. Ramazanda kilo vermek için dikkat edebileceğiniz birkaç şey vardır.

 

Bu detaylara dikkat eder, sabırlı ve tutarlı olursanız rahat bir şekilde oruç tutabilir ve kilo verebilirsiniz. Kilo vermek için ilk olarak işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. İşlenmiş gıdalar yağ, şeker ve tuz oranı bakımından yüksektir bu nedenle kilo almanıza neden olur.

 

Kilo vermek için bu gıdaları tüketmek yerine mevsim sebzelerini ve yeşilliklerini kullanarak çok daha sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz. Beslenme programınızda işlenmiş gıdaları çıkararak bunun yerine tahıllar, proteinler, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve az yağlı etlere yer verebilirsiniz.

 

Kilo vermenizi destekleyen bir diğer unsur ise egzersiz yapmanızdır. Ramazanda hafif ve sizi yormayan egzersizler yapabilirsiniz. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmanız kilo vermenize yardımcı olur aynı zamanda daha dinç ve enerjik hissetmenizi sağlar.

 

Kilo vermenize engel olanlar arasında ise tuzlu ve şekerli gıdalar yer alır. Kilo vermenize engel olurken bir yandan da gün içerisinde susuzluk çekmenize sebep olabilir. İftar yemeğinizde orucunuzu hurma ile açabilir ve ardından hafif bir çorba ve salata ile devam edebilirsiniz.

 

İftar yemeğinizi karbonhidrat ve proteinden oluşan hafif bir yemekle tamamlayabilirsiniz.

 

Sahurda doyurucu beslenmeniz önemlidir. Sahurda tam buğday ekmek, peynir, yumurta, salata ve domates, yoğurt gibi gıdalar tüketebilirsiniz. Sizin için hem doyucu olur hem de gün içerisinde tok hissetmenize yardımcı olur.

 

İftar sonrası ve sahur öncesinde de yeterli sıvı tüketmelisiniz. Bu aralıkta bol bol su tüketmeniz sağlığınız ve kilo vermeniz açısından oldukça önemlidir. Bunun için ramazanda su tüketimine dikkat etmelisiniz.

 

Ramazanda Kimler Kilo Vermemeli?

Ramazan ayında genel olarak sağlıklı beslenmeye odaklanmalısınız. Ramazanda kilo vermek herkes için sağlıklı değildir.

 

Kilo vermemesi, beslenmesine ekstra dikkat etmesi gereken kişiler arasında hamileler, diyabet hastaları, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişiler, yaşlılar ve yeme bozukluğu olan kişiler sayılabilir.

 

Bu kişiler beslenme programına göre beslenmeli ve kilosuna dikkat etmelidir. Sağlık sorunu yaşayan kişiler mutlaka bir diyetisyenden beslenme ve diyet konusunda bilgi almalı, oruç tutmak için beslenme programı oluşturmalı ve doktoruna danışmalıdır.

 

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr