Etkinliğe; ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hava Özay, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Filiz Kahraman Aliçavuş, Doç. Dr. Mert Gürkan, ŞÖNİM Müdiresi Nuray Gümrükçü,  akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hava Özay yaptığı açılış konuşmasında bu ülkenin kadınlarının toplumun her yerinde ve her kademesinde önemli mücadeleler sergilediğine dikkat çekerek “Bu mücadelenin en güzel örneği kadınların Kurutuluş Savaşı döneminde girmiş olduğu mücadeledir. Devlet, millet ve vatan için sergiledikleri çabadır. Bizlerde bu bilinçle günümüz Türk kadınları olarak ülkemize, toplumumuza; bilimde, sanatta, edebiyatta ve diğer tüm alanlarda değerli katkılar sunmaya ve destek olmaya devam edeceğiz.  Sözlerimi ülkemiz kadınlarına verdiği haklar ve değerle kadınları yücelten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Muhtaç olduğun kudret damarlarında akan asil kanda mevcuttur” diyerek tamamladı.

 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya ise 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında kadınlar olarak mücadele edilmesi gereken çok fazla şey olduğuna dikkat çekti ve ekledi; “Kadınlar gününde ve genel olarak kadından bahsettiğimizde mücadele kelimesini çok sıklıkla kullanıyoruz. Bu bağlamda ‘her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır, her başarılı kadının da başarılı olmak için mücadele ettiği bir erkek vardır’ sözü o kadar doğru ve anlamlı ki. Dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki kadınlardan bahsedildiğinde bile bu söze itiraz edecek bir kadın olduğunu düşünmüyorum. Evet, biz Türk kadınları olarak Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde seçme seçilme hakkımızı, eğitim hakkımızı ve anayasal hakkımızı dünyadaki kadınlardan önce elde ettik. Ancak Cumhuriyetin ikinci yüzyılında kara sahasındaki mücadelemiz devam ediyor. Mücadele etmemiz gereken önemli konulardan biri ise kadınların uğradığı şiddet. Her gün bir kadın cinayeti duyuyoruz. Güzel şeylerde var tabii. Örneğin üniversitelerin tarihine baktığımızda kadınları üst kademelere artık daha çok görüyoruz. Akademik camiada kadınlar olarak geldiğimiz nokta hiç fena sayılmaz. Cinsiyet eşitliği meselesi sadece kadınların kaderini değil toplumların da kaderini değiştirecek.”

 

Açılış konuşmalarının ardından ŞÖNİM Müdiresi Nuray Gümrükçü 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün amacının kadınların gücünü bir kez daha hatırlamak olduğunu dile getirerek halen kadınların yaşadığı en büyük sorunun şiddet olduğunun altını çizdi. Bu bağlamda ŞÖNİM’in elinde olan kadına yönelik şiddet verilerini paylaştı ve şiddetle mücadeledeki çalışmalarını aktardı.

 

Etkinlik, katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edilmesi ile son buldu.

 

Kaynak: ÇOMÜ