Toz zencefil genellikle mutfaklarda baharat olarak kullanılır. Normal ve dengeli tüketilmesi sonucunda genellikle zararlı bir etki ile karşılaşılmadığı gibi çeşitli faydalı etkileri de mevcuttur.

 

Ancak zencefil içerdiği aktif bileşenler nedeniyle dengesiz ve aşırı tüketilmesi sonucu mide rahatsızları gibi pek çok rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Toz zencefil dengesiz tüketiminde bazı sağlık riskleri taşır, ancak normal tüketiminde sağlık için birçok faydası bulunan bir bitkidir.

 

Zencefil, zingiberaceae ailesine ait bir bitki kökü olarak bilinen ve mutfaklarda yemeklere tat vermek için baharat olarak kullanılan bitkisel bir üründür. Özellikle Asya ve Hint mutfağında sıkça kullanılan zencefil sadece yemeklerde baharat olarak kullanılmayıp sağlığa olan çeşitli faydaları nedeniyle tıbbi amaçlarla da kullanılmıştır.

 

Antioksidan özelliği nedeniyle tıpta birçok rahatsızlığın çözümünde kullanılan zencefilin çeşitli zararları da mevcuttur. Toz zencefilin zararları nelerdir sorusu, mutfaklarında zencefili sıklıkla kullanan kişilerin aklına takılan sorulardan bir tanesidir.

 

Zencefil genel anlamda sağlığa çok fazla yararı olan ve tarih boyunca şifalı etkilerinden yararlanılan bir bitki olmuştur. Ancak bazı durumlarda kullanılması veya aşırı tüketimi kişilerde çeşitli yan etkilerin görülmesine neden olabilir.

 

Toz zencefilin zararları nelerdir sorusunu detaylı bir şekilde şöyle yanıtlanabilir:

 

Her bitkisel ürün gibi zencefilin de çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olması mümkündür. Bazı kişilerin zencefile alerjisi olabilir. Bu alerjik etkiler kaşıntı, deri döküntüsü veya nefes alma zorluğu gibi belirtilerle kendisini gösterebilir.

Bağırsak hareketlerini olumsuz anlamda etkileyen zencefil bağırsak hareketlerinin artmasına sebep olabilir. Kişilerde ishal gibi sorunlara yol açabilir.

Akşam saatlerinde aşırı derecede tüketilen zencefil uyarıcı etkileri sebebiyle uykusuzluğa neden olabilir.

Zencefil bazı kişilerde iştahın azalmasına yol açabilir ve kişi kilo kaybı yaşayabilir. Zencefilin metabolizmayı hızlandırma etkisi vardır ve kişi bu süreçte hızlı bir şekilde istenmeyen bir kilo kaybı yaşayabilir.

Zencefil tozu zararları ve yan etkileri olarak sayabileceğimiz en riskli etkilerden biri zencefilin kan şekerini düşürebilmesidir. Diyabet ilacı kullanan kişilerin zencefil kullanırken dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması önemlidir.

Zencefil kullanımında bir diğer önemli risk faktörü ise zencefilin kan inceltici ilaçlar ile kullanımında ortaya çıkabilecek etkileridir. Kan pıhtılaşması sürecini olumsuz etkileyeceğinden ve kanama riskini artırabileceğinden zencefilin aşırı kullanımından kaçınılmalıdır.

Zencefil kullanımının hamilelik ve emzirme dönemindeki etkileri net değildir. Bu dönemdeki kadınların zencefil kullanımı konusunda dikkatli olması mühimdir.

Aşırı tüketilmesinde ortaya çıkabilecek bir diğer önemli sorun ise çeşitli mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceğidir. Mideyi tahriş edebilir, var olan gastrit problemini şiddetlendirebilir, mide ülseri, reflü gibi sorunları olanları olumsuz etkileyebilir. Bu gibi etkileri toz zencefilin zararları olarak sayabiliriz.

 

Toz Zencefilin Organlara Zararı Nedir?

Zencefilin organlara doğrudan zarar verdiğine yönelik kesin bilgiler mevcut değildir. Ancak zencefil tozu zararları olarak belirtilen sorunlarda görüldüğü üzere bazı organlara olumsuz etki etmesi mümkündür. Dengesiz bir şekilde tüketildiğinde mide rahatsızlıklarını tetikleyen zencefil, midede sorunlara yol açabilir.

 

Bunun yanında karaciğer ile ilgili sorunlara yol açtığı hakkında kesin bulgular bulunmasa da karaciğeri de olumsuz anlamda etkileyebilme riski mevcuttur. Zencefil baharat olarak kullanılan bir bitki türü olduğu için aşırı tüketilmesi sonucu ağız ve boğaz bölgelerinde irritasyona sebep olabilir.

 

Her tüketilen ürün gibi zencefilin de aşırıya kaçıldığında çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği ve zencefil tozu zararları ve yan etkilerinden korunmak için dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

Toz Zencefilin Zararlı Etkenlerinden Nasıl Korunulur?

Toz zencefilin zararları ve yan etkileri haddinden fazla kullanıldığında ortaya çıktığı düşünülürse bu zararlı etkilerden korunmak için dengeli bir şekilde zencefil tüketmek yeterlidir. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken birkaç husus daha vardır.

 

Toz zencefili özellikle bazı kişilerin kullanması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bağırsak problemi yaşayan kişiler, ülser ve gastrit gibi çeşitli mide rahatsızlıkları olanlar, kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar, tansiyon problemi yaşayan hastalar, sindirim ile ilgili hastalığı olanlar ve hamilelerin zencefili gereğinden fazla tüketmemesi toz zencefilin zararları ve yan etkilerinden büyük oranda korunmasını sağlar.

 

Toz Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Toz zencefil sağlığa olan birçok yararlı etkisiyle de bilinen bir bitki türüdür. Toz zencefilin faydaları ve zararları karşılaştırıldığında aşırıya kaçılmadığı sürece insan sağlığına birçok faydası olabilecek bir bitkisel üründür. Toz zencefilin faydaları ve zararları konusunda bilgi almak için güvenilir kaynaklardan araştırma yaparak ve daha bilinçli bir tüketim şekliyle sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.

 

Zencefilin faydaları kısaca şu şekilde belirtilebilir:

 

Zencefil içeriğinde bulunan anti-enflamatuar özelliği sayesinde iltihaplanmayı azaltabilir.

Antioksidan etkisi ile vücudu serbest radikallerden korur.

Dengeli kullanımında kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Mide bulantısı, kusma ve sindirim sorunları üzerinde hafifletici bir etkisi olabilir.

Adet sancısına iyi gelme gibi bir özelliği vardır.

Bağışıklık sisteminde olumlu etkilere sebep olabilir.

Kolesterol seviyelerini düşürme etkisine sahiptir.     

Metabolizma hızını artırma etkisi sebebiyle kilo vermek isteyenlere yardımcı olur.

Kas ağrılarını hafifletme etki olabilir.

Zencefil içinde bulunan gingerol maddesi sebebiyle kanser oluşumuna karşı mücadele ettiği yapılan araştırmalar sonucu gösterilmiştir. Kolon kanseri, göğüs, yumurtalık ve pankreas kanseri gibi kanser türlerinde olumlu etkileri saptanmıştır.

Alzheimer hastalığının oluşma riskini azaltarak beyin fonksiyonlarının canlı tutulmasına katkı sağlar.

 

TOZ ZENCEFİL HER GÜN TÜKETİLİR Mİ?

Zencefil her gün belli ölçeklerde tüketilmesi halinde zararlı etkisi olmayan bir bitkidir. Düzenli ve belli ölçeklerde tüketildiğinde birçok faydası bulunan zencefilin aşırı tüketilmesi çeşitli olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Sağlığa birçok faydası bulunan zencefilin mide bulantısına iyi geldiği tespit edilmiştir.

 

Araba veya deniz tutması gibi sorunları olan bireylerde yapılan bir araştırmada her gün 1 ila 1,5 gram arası verilen zencefilin mide bulantısına iyi geldiği ve bu sorunu ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir. Bunun yanında kas ağrısı çeken kişilerde günde 2 gram zencefil tüketilmesi halinde kas ağrılarında azalma olduğu gözlemlenmiştir.

 

Zencefil sadece yenerek kullanılan bir bitki olmamıştır. Saç köklerini güçlendirmek ve kepek oluşumunun önüne geçmek için de kullanılmıştır. Zeytinyağı ile 2 yemek kaşığı zencefil karıştırılarak saç diplerine hafif masaj ile yedirildiğinde saçlardaki olumlu etkileri gözlenmiştir.

 

ZENCEFİL TOZU NASIL KULLANILMALIDIR?

Toz zencefilin zararları ve yan etkilerinden korunmak için zencefili ne şekilde ve ne ölçekle tüketilmesi gerektiğini bilmek kişinin sağlığını koruyabilmesi açısından önemlidir. Zencefil yemeklerde baharat olarak tat vermesi için kullanılabileceği gibi çay şeklinde demlenerek de sıklıkla tüketilen bir bitkidir.

 

Kaynattığınız büyük bir bardak suyun içine yarım çay kaşığı toz zencefil ekleyip, içimini kolaylaştırmak ve aroma vermesi için içine bir çay kaşığı bal ve biraz limon sıkabilirsiniz. Yaklaşık 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz. Toz zencefili çaya bol eklemek çayınızın tadını acılaştırır.

 

Bu yüzden kaynattığınız sıcak suyun içine ekleyeceğiniz zencefil oranına dikkat etmeniz önemlidir. Herkesin vücut yapısı farklı olduğu için bazı kişilerde zencefil tüketiminin beklenmeyen etkilere sebep olabileceği unutulmamalıdır. Beklenmeyen bir etki gördüğünüzde mutlaka profesyonel bir sağlık personelinden yardım almalısınız.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr