Çikolata zararları bilinmeden günlük yaşamda sık sık tüketilen bir yiyecektir. Ana maddesi kakao olan çikolatanın, insan sağlığına pek çok faydası olsa da dengeli bir tüketim gerçekleştirilmediğinde bedeniniz için zararlı etkileri olabilir. Bu yüzden günlük olarak tüketilen çikolata miktarına ve paket içeriğine dikkat edilerek tüketim gerçekleştirilmelidir. 

 

Çikolata, her ne kadar mutluluk veren besin olarak tanımlansa da çok fazla tüketildiğinde zararları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden her besinde olduğu gibi çikolata için de mutlaka dengeli bir tüketim gerçekleştirmeye dikkat edilmelidir.

 

Aksi taktirde çikolatanın zararları bedensel olarak kendini fark ettirmeye başlar. Özellikle kalp, şeker (diyabet), kolesterol gibi rahatsızlığı olan kişiler mutlaka çikolata tüketimine dikkat etmelidir.

 

Çikolatanın zararları arasında en çok karşılaşılan, bağımlılık faktörüdür. Çok fazla çikolata tüketimi olan insanlarda bir süre sonra bağımlılık oluşumu gözlemlenir. Bu da sağlıksız bir beslenme şeklidir. Her ne kadar bu besin serotonin hormonu (mutluluk hormonu) salgılanmasına yardımcı olsa da bağımlılıkla birlikte pek çok zararı ortaya çıkar.

 

Çikolatanın yağ içeriği ve kakao oranına göre de insan vücudunu etkileme şekli faklıdır. Bitter, sütlü ve beyaz çikolata tüketimine göre zararlar farklı şekillerde kendini gösterebilir.

 

Bitter Çikolatanın Zararları Nelerdir?

 

Bitter çikolata genelde kilo problemi olan kişilerin tercih ettiği, kakao oranı daha yüksek olan çikolata seçeneğidir. Her ne kadar yağ yakımın da destekçi olarak görülse de bitter çikolatanın zararları vücudunuzu olumsuz etkiler.

 

Dengesiz bir tüketimde bitter çikolatanın zararları şu şekilde belirtilebilir:

 

Bitter çikolatanın içeriğinde %60 kakao bulunur. Günlük olarak 20 ya da 30 gr. tüketiminde herhangi bir zararla karşılaşılmaz. Fakat gereğinden fazla tüketildiğinde cilt bozulmalarına neden olur. Cildinizde sivilce ve akne oluşumu hızlanır.

Kalp rahatsızlığı olan kişiler için en büyük tehlikelerden biri bitter çikolatadır. Tadını kakaodan alan bu çikolata türünde, doymuş yağ olarak geçen kakao yağı oranı oldukça yüksektir. Bu da kalp damar tıkanıklığına sebep olan en büyük etkendir.

Tükettiğiniz bitter çikolata, içerisinde kafein oranının yüksek olmasından dolayı kalp ritminde bozukluk, uykusuzluk ve sinir gibi rahatsızlıklara da yol açar. Bu tarz rahatsızlıkları olan insanlarda fazla tüketim sonucunda semptomlar tetiklenir.

Diyet listelerinde tüketilmesi gerekenler arasında kimi zaman yer verilen bitter çikolata her gün gereğinden fazla tüketilmeye başlandığında kilo alımına sebep olur.

Bitter çikolatanın zararları tüketime bağlıdır. Bu yüzden günlük tüketilmesi gereken miktardan fazla çikolata yememeye dikkat edilmelidir.

 

Çikolatanın Zararları Dışında Faydaları Var mıdır?

 

 

Çikolata, tatlı sevenler için vazgeçilmez bir yiyecek olarak sınıflandırılsa da faydaları olduğu kadar zararları da olan bir besindir. Çikolatanın faydaları ve zararları bilinerek, dengeli bir şekilde tüketildiğinde vücudunuz için daha sağlıklı bir tüketim alışkanlığı kazanılabilir. Tükettiğiniz çikolatanın zararları ve faydaları hakkında da bilgi sahibi olarak bir denge sağlanabilir.

 

Çikolatanın faydaları ve zararları şu şekilde listelenebilir:

 

Serotonin hormonu olarak bilinen mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı olan çikolata, insan psikolojisi için faydalıdır. Mutsuzken çikolata tükettiğiniz de kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.

Aynı zamanda çikolata içerisinde sinir sistemini uyararak, gevşemenize yardımcı olan anandamine maddesi yer alır. Gün içerisinde aşırıya kaçmadan çikolata tükettiğiniz de daha sakin bir ruh haline girebilirsiniz

Çikolatanın faydalarından biri de enerji vermesidir.

Çikolatanın zararlarını nedir denildiğinde ise;

 

İlk olarak doymuş yağ içerdiği için kalp rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Damar tıkanıklığına sebep olabilir. Fazla tüketimi kalp ritim bozukluğuna sebep olabilir.

İçerisindeki kafeinden dolayı bağımlılık yapma oranı çok yüksektir.

Her ne kadar enerji veren bir besin olsa da, fazla tüketildiğinde uykusuzluk meydana gelebilir.

Fazla tüketildiğinde kilo alımını hızlandırabilir.

İçerik olarak çok fazla yağ ve şekerden oluşan çikolata tüketildiğinde ise ağız ve diş sağlığınız tehlikeye girebilir.

Çikolatanın faydaları ve zararları kişinin tüketim şekline göre değişir. Düşük miktarda, sağlıklı içeriğe sahip olan çikolata tüketimi biyolojik ve psikolojik olarak size fayda da sağlayabilir.

 

Her Yaştan İnsanın Tükettiği Çikolatanın Mideye Zararları Nelerdir?

Her yaş grubunda insanın severek tükettiği çikolata, mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Özellikle mide rahatsızlığı olanlar için çikolata tüketimi sınırlandırılır. Reflü, ülser gibi rahatsızlığı olan kişiler çikolata tüketimine dikkat etmelidir.

 

Çikolatanın mideye zararları arasında özellikle bu rahatsızlıklara sahip olan kişilerin mide asit oranı olumsuz etkilenir. Kafein içeriğine sahip olan çikolata, mide asidini arttırır. Mide kaslarının gevşemesine de sebep olduğundan reflü ve ülser gibi hastalıklar çok daha kolay bir şekilde ortaya çıkar. Mide rahatsızlığı olan kişiler doktor tavsiyesi üzerine çikolata tüketimi gerçekleştirmelidir.

 

Beyaz Çikolatanın Zararları Nelerdir?

Beyaz çikolata içerik olarak daha zararlı bir çikolata türü olarak değerlendirilebilir. Tamamen kakao yağı ve şeker bazlı üretilen beyaz çikolatanın zararları oldukça fazladır. İçeriğinde kakao olmaması ve tamamen yağdan oluşması kolesterol hastaları için büyük tehlikedir. Damar tıkanıklığı, kalp rahatsızlıkları fazla beyaz çikolata tüketimi ile tetiklenir.

 

Beyaz çikolatanın zararları şu şekildedir:

 

Kalori olarak oldukça yüksektir. Fazla tüketildiğinde hızlı kilo alımına sebep olur.

Karaciğer yağlanması rahatsızlığı olanlar için yağlanmayı hızlandırır.

Ciltte bozukluklara ve sivilce oluşumuna sebep olur.

Şeker hastaları için doktor kontrolü altında tüketim gerçekleştirilmesi önemlidir.

Beyaz çikolata kakaodan yapılmadığından içerisine çikolata tadı vermesi için pek çok farklı tatlandırıcı eklenir. Bu da sağlık açısından oldukça zararlıdır. Tüketimden ziyade süsleme için daha çok tercih edilen bir çikolata türüdür.

 

Sıkça Sorulan Sorular

ÇİKOLATANIN ÇOCUĞA ZARARLARI NELERDİR?

Çocuklar çikolata tüketmeyi çok sevseler de, içerik olarak kafein maddesine sahip olduğundan dolayı çocukların çok fazla tüketmemesi gereken bir yiyecektir. Asidik yapısı da çocukların dişlerinin erken çürümesine sebep olur.

 

GÜNDE NE KADAR ÇİKOLATA TÜKETİLMELİDİR?

Günlük çikolata tüketimi için sütlü çikolata 100 gr.’dan fazla tüketilmemelidir. Bitter çikolata ise 20 ya da 30 gr. tüketilmelidir. Gereğinden fazla çikolata tüketimi olduğunda sağlığınız olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Beyaz çikolata ise genelde tüketmek için değil pasta süslemeleri için kullanılmalıdır.

 

ÇİKOLATANIN İÇİNDE NELER VAR?

Çikolata; kakao yağı, süt ve şekerden oluşur. Kakao yağı içerisinde kafein bulunur. Süt oranı az olan bitter çikolatalarda kafein oranı oldukça fazladır. Tercih ettiğiniz çikolata markasına göre süt içeriği yerine süt tozu kullanımı da mevcuttur. Beyaz çikolatalarda kakao bulunmaz. Bunun yerine kakao yağı ve şeker kullanarak tatlandırma yapılır.

 

HER GÜN ÇİKOLATA YERSEK NE OLUR?

Çikolata tüketimi düzenli ve her gün olduğunda bu kez sağlık açısından olumsuzluklar ortaya çıkmaya başlar. Özellikle çikolata zararları arasında en çok karşılaşılan uykusuzluk, tüketim arttığında artar.

 

Fazla enerji veren bir yiyecek olduğu için de spor sonrası tüketimde sorun yaşanmaz. Fakat hareketsiz kalarak tüketim gerçekleştirildiğinde fazla enerjiden dolayı sinirlilik durumu söz konusu olabilir. Aynı zamanda her gün çikolata tüketmek kalp ritim bozukluğu gibi hastalıklara da yol açabilir.

 

Yağ içeriği yüksek olduğundan dolayı da cildinizde bozulmalar başlayabilir. Sivilce (akne) artışından dolayı, yağlı bir cilt görünümü oluşur. Her gün çikolata tüketmek yerine, çikolatayı dengeli bir şekilde tükettiğiniz de bu tarz sorunlarla karşılaşmazsınız.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr