Nöral terapi; bel, sırt, omuz, boyun gibi bölgelerin kronik ağrılarından ruhsal hastalıklara kadar çok geniş bir yelpazede tedavi olanağı sağlayan bir uygulamadır. Uygulamanın kısa sürede sonuç vermesi ve birçok hastalık için kullanılabilmesi tercih edilme oranını artırır. Lokal anestezik ajanların seyreltilmiş şekillerinin vücuda enjeksiyonu şeklinde gerçekleştirilen işlemi çoğu durumda ciddi bir yan etkiye sebep olmaz. Bütüncül bir tedavi biçimi olması sebebiyle de vücutta birden fazla yapıda iyileşme sağlamaya destek olabilir.

 

Nöral Terapi Nedir?

Sinir sistemi, hastalıkların hem oluşum hem de ilerleme aşamasında etkin bir şekilde rol alır. Düzgün çalışmayan sinir sistemi birçok organı etkileyerek genel sağlık durumunun bozulmasına sebep olabilir. Nöral terapi ise sinir sisteminin sağlığını hedefleyen, tanınırlığı giderek artan bir tedavi yöntemidir. Nöral terapinin genel etki mekanizması otonom sinir sisteminin çalışmasını düzenlemeye yardımcı olması üzerinden gerçekleşir.

 

Nöral terapide lokal anesteziklerin serum fizyolojik ile seyreltilmiş hali insan vücuduna enjekte edilir. Lokal anestezik olarak ise sıklıkla lidokain ve prokain tercih edilir. Ağrı kesici oral ilaç kullanımı veya cerrahi müdahaleyle ağrı giderici etkinin sağlanmasından farkı, uzun süreli bir etkiye sahip olmasıdır. Seanslar halinde yapılan nöral terapide genellikle ilk seanstan sonra iyileşme başlayabilir.

 

Nöral Terapi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Nöral terapi gün geçtikçe tanınırlığı artan bir tedavi yöntemidir. Sıklıkla kronik ağrılar ve uyku bozuklukları başta olmak üzere daha birçok durumda tercih edilebilir. Nöral terapinin klinik olarak kanıtlanmış kullanım alanları şunlardır:

 

Bel, sırt, omuz ve boyun ağrıları,

Fıtıklar,

Migren başta olmak üzere çeşitli baş ağrıları,

Diz kireçlenmeleri, bağ yırtılmaları ve kopmaları, diz travmaları,

Kas ağrıları ve kramplar,

Yumuşak doku romatizmaları,

Postherpetik nevralji,

Trigeminal nevralji,

Myofasial ağrı,

Yüz felci,

Sebepsiz yorgunluklar,

Dirsek hastalıkları,

Kronik İnflamasyon,

Karpal tünel sendromu,

Huzursuz bacak sendromu,

Demanslar,

İnsomnia gibi uyku bozuklukları,

Beyin sisi,

Vertigo,

Tinnitus,

Ekstremitelerdeki dolaşım bozuklukları,

Nöropatik ağrıyla ilişkili hastalıklar,

Alerjik hastalıklarda ve besin duyarlılıkları,

Obezite,

Alerjik astım,

Bağışıklığı kuvvetlendirmek için,

Kronik sinüzit, kronik otit gibi kronik enfeksiyon durumları,

Zona gibi döküntülü deri hastalıkları,

Sindirim sistemi hastalıkları (şişkinlik, hazımsızlık vb.),

Depresyon ve kaygı bozuklukları,

Kronikleşmiş deri rahatsızlıkları,

Dirençli idrar yolu rahatsızlıkları,

Guatr,

Dismenore gibi kadınsal rahatsızlıklar,

Vücudun detoksifikasyonunu desteklemek amacıyla,

Vücutta anti aging etki sağlama, yenilenme amacıyla (1, 2).

Nöral Terapi Hangi Hastalıklarda Uygulanmaz?

Nöral terapi zahmetsiz ve çoğunlukla zararsız bir uygulama yöntemi olduğu için birçok hastalığın tedavisinde tercih edilebilir. Fakat bazı hastalıkların tedavisinde nöral terapi uygulanması riskli bulunmuştur. Nöral terapi zararları olabilecek kişiler ya da uygulanmaması gereken durumlar arasında şunlar yer alır:

 

Lokal anestezik maddelere (lidokain gibi) karşı duyarlılığı, alerjisi olan kişiler,

İlerleyici enfeksiyonu olanlar,

Kan zehirlenmesi (sepsis) olanlar,

II. ve III. derece atriyoventriküler bloğa sahip kişiler,

Kalp atış hızı yavaş olanlar,

Myastenia gravis hastaları,

Kardiyovasküler hastalığı olanlar (özellikle kalp yetmezliği),

Yakın zamanda ameliyat geçirmiş hastalar,

Parkinson hastaları,

Multiple skleroz hastalığına sahip olanlar,

Kanserli kişiler,

Kalıtsal hastalığı olanlar,

Sağlıksız beslenen, belirgin vitamin eksikliği olan kişiler,

Şeker hastaları,

Veremli kişiler,

Psikiyatrik hastalığı bulunanlar (depresyon durumunda uygulanabilir),

İlerlemiş kronik hastalığı olan kişiler (hastalık son evrede ise),

Gebe kadınlar,

Kan sulandırıcı ilaçlarla tedavi gören kişiler (2).

Nöral Terapide Hangi Lokal Anestezikler Kullanılır?

Sinir hücrelerinin sinaps adı verilen birleşim yerlerinde hücreler arası bilgi alışverişi bozulduğu zaman bundan sadece sinir sistemi etkilenmeyebilir. Birçok organ ve dokuda hasarlar ve hastalıklar meydana gelebilir. Sinir hücreleri arasındaki anormal bilgi alışverişleri in düzenlenmesinde lokal anestezik maddeler yardımcı olabilir. Nöral terapinin indirekt ve direkt olarak 2 çeşit etki mekanizması vardır. Bu mekanizmalarla sinirsel iletimdeki anormal cevapların önlenmesi destekleyebilir.

 

Nöral terapide bu amaçla en çok prokain ve lidokain adı verilen anestezik maddeler tercih edilir. Uygulanacak lokal anestezigin dozuna, kişinin vücut ağırlığına ve maddenin toksik doz aralığına bakılarak karar verilir. Olası tehlikelere karşı bu maddeler genellikle %1 ya da %0.5’lik çözelti şeklinde uygulanır.

 

Nöral Terapinin Uygulanma Çeşitleri Nelerdir?

Nöral terapinin birden fazla uygulama şekli mevcuttur. Uygulama şekli genellikle kişinin rahatsızlığına göre belirlenir. Farklı mekanizmalar üzerinden etki gösteren 5 tane uygulama şekli mevcuttur. Nöral terapi uygulama çeşitleri arasında şunlar yer alır:

 

Lokal Uygulama: Sıklıkla kronik pelvik ağrı ve diz yaralanmaları için tercih edilen yöntemdir. Ağrı ve bölgesel enfeksiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur. Yöntemle ağrıyı taşıyan uyarının üst merkezlere ulaştırılması engellenmeye çalışılır. Lokal anesteziğin uygulanması ile iyileşmenin tetiklenmesi hedeflenir.

Segmental Uygulama: Bu uygulama, segmental refleksler ve klasik ağrı mekanizmaları üzerinden etki gösterir. Vücudumuzda otuz adet segment yer alır. Her bir segment bulundurduğu yapılara göre uyaranlara bütüncül bir cevap oluşturur. Segmente yapılan enjeksiyon vasıtasıyla segmentle bağlantılı anatomik yapılarda da iyileşme etkisi gözlemlenebilir. Segmental uygulama akupunkturla benzerlik taşır.

Bölgesel (rejyonel) Uygulama: Nöral terapinin ganglionlara yapılan şeklidir. Gangliona lokal anestezik uygulandıktan sonra ağrıya sebep olan uyarılarda azalma beklenir. Bölgesel uygulamada en çok verim alınan alanlardan biri kadınlarda ani idrara çıkma isteğinin tedavisidir.

Bozucu Alan Tedavisi: Bozucu alan kendisinde herhangi bir semptom bulunmayan, fakat başka organları tetikleyerek hastalık riski oluşturan vücut alanı olarak tarif edilmektedir. Bilinen önemli bozucu alanlar arasında skar dokuları, florası bozulmuş bağırsaklar, kronik enfeksiyonlu organlar, dişler, sinüs bölgeleri ve yutak sayılabilir. Bozucu alan tedavisi ise bu alanlara lokal anestezikle yapılan müdahaleyi kapsar.

Sistemik infüzyon tedavisi: Sistemik infüzyon uygulaması sıklıkla kronik ağrılarda, kulak çınlamasında, cerrahi sonrası bağırsak tıkanmalarında, ve pankreas iltihabının tedavisinde tercih edilir.

Sık Sorulan Sorular

Nöral terapi son zamanlarda merak uyandıran tedavi yöntemlerinden biridir. Hem uygulama kolaylığına sahip olması hem de risklerinin nispeten az olması sebebiyle talep görmeye başlamıştır. Artan talep ile beraber konu hakkındaki araştırmalar da hız kazanmıştır. Nöral terapi hakkında sıklıkla merak edilenler sorulardan bazıları aşağıda derlenmiştir.

 

NÖRAL TERAPİDE KORTİZON KULLANILIYOR MU?

Nöral terapide kortizon kullanıldığına dair yanlış bir algı mevcuttur. Nöral terapide kortizon değil prokain ve lidokain gibi lokal anesteziklerin seyreltilmiş çözelti halleri kullanılır.

 

NÖRAL TERAPİ RUHSAL HASTALIKLARA İYİ GELİR Mİ?

Nöral terapi ruhsal hastalıklarda destek tedavi olarak tercih edilebilir. Özellikle depresyonda iyileşmeyi destekleyici etkisinin olduğu kanıtlanmıştır.

 

NÖRAL TERAPİ KAÇ SEANS UYGULANIR?

Tedavi süresi hastalığın şiddeti ve hastaların uyumuna göre belirlenir. Seanslar şeklinde yapılan tedavi genellikle 10 günde bir tekrarlanır. İlk seanstan itibaren değişiklikler fark edilmeye başlanır.

 

Son zamanlarda popüler hale gelen geniş bir kullanım alanına sahip nöral terapi, az bir zaman aralığında sonuç veren uygulanması kolay bir tedavi şeklidir. Hem hastalıkların tedavisinde hem de hastalanmadan önce koruyucu amaçla tercih edilebilir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr