Kızlık zarının boyutu, şekli ve kalınlığı bireyden bireye farklılık gösterebilir ve zamanla değişebilir. Bireyin anne karnından doğumunun gerçekleştiği dönemde kızlık zarı genellikle vajinal açıklığını çevreleyen halka şeklinde bir doku parçasıdır. Bu doku zamanla vajinal açıklığının sadece alt kısmını kaplar.

 

Bununla birlikte nadir durumlarda kızlık zarı vajinal açıklığın tamamını kaplayarak menstrüasyonla (adet dönemi) ilgili sorunlara neden olabilir. Kızlık zarı zamanla incelebilir veya yırtılabilir. Kızlık zarının yırtılması sonucunda bazı insanlar acı hissederken veya yırtılma sonucunda vajinal bölgede bir kanama oluşurken bazı insanlarda bu tür durumlar oluşmayabilir.

 

Kızlık zarı esnek yapıya sahip bir dokudur. Esnek bir doku parçası olduğu için günlük aktivitelerden veya tampon kullanımından dolayı bu zar zamanla daha çok esneyebilir ve incelebilir. Bununla birlikte doku bazı durumlar sonucunda (ilk defa cinsel birliktelik yaşamak gibi) yırtılabilir. Kızlık zarı yırtılması sonucunda acı veya vajinada kanama gibi bazı durumlar oluşabilir. Bununla birlikte zarın yırtılması sonucunda bu tür durumlar oluşum göstermeyebilir.

 

Kızlık Zarı Nerede Bulunur?

Vajinal açıklığın çevresinde bulunan kızlık zarı birden fazla konumda oluşum gösterebilir. Bununla birlikte bireyden bireye farklı şekil veya boyuta sahip olabilir. Kızlık zarı nadir durumlarda vajinal açıklığı kapatarak komplikasyonlara neden olur. Yeni doğanların çoğunda halka şeklinde bir kızlık zarı bulunur, ancak büyüme gelişme ile birlikte bu yapı zamanla hilal şekline dönüşür.

 

Kızlık Zarı Görüntüsü Nasıl?

 

Kızlık zarı vajinanın etrafındaki deriyle aynı renktedir. Bu yapı vajinal açıklığın altında hilal şeklinde bir ay oluşturabilir veya vajinal açıklığını çevreleyebilir. Bununla birlikte bu yapının vajinal açıklığı tamamen kapatması adet kanının vücuttan çıkmasını engelleyeceği için vajinal açıklığı tamamen kapatmaz.

 

Bebeklerdeki kızlık zarı yıpranacak herhangi bir faktöre maruz kalmadığı için (kadınlarda regl döneminde tampon kullanımı gibi) daha belirgindir. Kızlık zarının yırtılması sonucunda bu yapı yana doğru itilmiş küçük bir doku parçası gibi görünebilir. Yırtık bir kızlık zarının görülmesi veya parmakla hissedilmesi oldukça zordur.

 

Kızlık Zarı Neden Oluşur?

Kızlık zarı hareket ettikçe esneyebilen elastik bir dokudur. Doğumda bu yapı biraz daha kalındır. Ancak zamanla hormonlar, aktiviteler, tampon takılması veya cinsel birleşme nedeniyle elastikiyetini kaybederek aşınabilir. Kızlık zarı, vajinanın oluşum dönemini kapsayan fetal gelişim sırasında oluşur. Vajina ilk dönemde katı bir yapı olarak oluşum gösterir. Bu yapının erimesi ve vajinal açıklık genişlemesi sonucunda kızlık zarı oluşur.

 

Kızlık Zarının Farklı Şekilleri Nelerdir?

Kızlık zarının şeklini doğumdan önce kontrol etmek için yapılabilecek birşey henüz yoktur. Bu zar kadın cinsiyetine sahip olan bireylerde anne rahmindeyken oluşur. Kızlık zarı bozukluğu konjenital (doğumdan gelen) bir anomali olarak kabul edilir. Kızlık zarı şeklinin beş sınıflandırması vardır. Bunlar şu şekildedir:

 

Halka veya Hilal Şeklindeki Kızlık Zarı: Bu tür şekiller kızlık zarının tipik şekilleri olarak kabul edilir. Çoğu durumda kızlık zarı doğumda vajinal açıklığı bir çörek (halka şeklinde kızlık zarı) gibi çevreler. Daha sonra hilal şekline dönüşür.

Kribriform Kızlık Zarı: Kızlık zarında çok sayıda küçük delik bulunması kribriform olarak adlandırılır. Bu delikler adet olmaya engel değildir ancak adet döneminde kullanılan tamponlar kribriform kızlık zarına sahip olan bireyler tarafından kullanılamayabilir.

İmperfore Kızlık Zarı: Kızlık zarının vajina açıklığını tamamen kapladığı bir durumdur. Nadir olarak karşılaşılan bu durum adet dönemi boyunca kanın vajinadan çıkmayacağı anlamına gelir. Adet kanı bu durumda vajinaya geri dönerek ağrı oluşmasına yol açabilir.

Mikro Delikli Kızlık Zarı: Kızlık zarınız küçük bir delik dışında tüm vajinal açıklığı kaplaması durumudur. Bu küçük delikten adet kanı akabilir ancak tampon yerleştirilirken veya çıkarılırken zorluk oluşabilir.

Bölmeli Kızlık Zarı: Kızlık zarında iki kızlık zarı görüntüsü oluşması ve fazladan bir doku parçasının bulunması bölmeli kızlık zarı olarak bilinir. Vajinal açıklık bu iki doku parçasının arkasında kalır. Kızlık zarı bölmeli kişiler tampon takma veya çıkarma konusunda sorun yaşayabilir.

Bir kadın doğum uzmanının vajinayı fiziki muayenesi ile kızlık zarındaki bu tür bozukluklar teşhis edilebilir. Bazı kızlık zarı bozuklukları doğumda teşhis edilirken bazıları ergenlik döneminde menstrüasyonla ilgili sorunlar yaşayana kadar tespit edilemeyebilir. Kızlık zarı ile ilgili bir rahatsızlığınız varsa kızlık zarınızı düzeltmek için kızlık zarı ameliyatı adı verilen küçük bir ameliyat yapılabilir. Bu işlem sırasında fazla olan zar dokusu çıkarılır. Bu durum adet kanının vajinadan dışarı akmasını sağlar ve düzenli tampon kullanımına izin verir.

 

Kızlık Zarı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Kızlık zarı özellikle bazı inançlarda kadınlar için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu yönü ile kızlık zarı hakkındaki detaylar merak konusu olmuştur. Kızlık zarı hakkında yanıtları merak edilen sorulardan bazıları şunları içerir:

 

KIZLIK ZARIMIN SAĞLIKLI OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIM?

Kızlık zarıyla ilgili bir sorununuz varsa bunu muhtemelen ergenlik dönemine kadar fark edemeyebilirsiniz. Bazı durumlarda kızlık zarında oluşan sorunlar adet döneminde kanama miktarının az olmasına neden olabilir. Çok nadir durumlarda kızlık zarı vajinal açıklığı kapattığı için hiçbir şekilde adet kanaması oluşmayabilir. İlk defa adet görmeye başlanılan ergenlik çağına bu tür sorunların oluşması sonucunda bir kadın doğum uzmanı tarafından kızlık zarınız değerlendirilebilir.

 

TAMPON KULLANIMI KIZLIK ZARINI YIRTABİLİR Mİ?

Evet tampon kızlık zarının yırtılmasına neden olabilir. Bu durum kızlık zarının yırtılma noktasına kadar tamponun ulaşması sonucunda oluşur. Çoğu durumda kızlık zarı yırtılması tek seferde değil kademeli olarak gerçekleşir. Kademeli olarak gerçekleşen kızlık zarı yırtılması sonucunda oluşan kanama adet kanaması ile karıştırılabilir ve zarın yırtıldığı fark edilmeyebilir.

 

İLK CİNSEL İLİŞKİ KIZLIK ZARININ ŞEKLİNİ BOZAR MI?

İlk cinsel ilişkiye girildiğinde kızlık zarının mutlaka yırtılması gerekmez. Kızlık zarı penetrasyondan önce, egzersiz yapmak veya tampon takmak gibi günlük aktivitelerden dolayı yırtılabilir. İlk cinsel birleşmede yırtılması da mümkündür. Böyle bir durumda vajinadan kan gelebilir veya hafif acı hissedilebilir.

 

KIZLIK ZARININ YIRTILMASINA HANGİ AKTİVİTELER NEDEN OLABİLİR?

Kızlık zarı yırtılma noktasına kadar yavaş yavaş yıpranan esnek bir doku parçasıdır. Günlük aktiviteler kızlık zarında yırtılma oluşmasına neden olabilir. Kızlık zarının yırtılmasına neden olabilecek aktivitelerden bazıları şunlardır:

 

Bisiklete binmek,

Jimnastik,

At sürmek,

Bazı egzersizler,

Mastürbasyon yapmak,

Adet döneminde tampon kullanma.

Bununla birlikte vajinal bölgenin herhangi bir şeye temas etmesi kızlık zarının yırtılmasına neden olabilir.

 

Kadın sağlığı bireylerin kendileri için hayati öneme sahiptir. Kadın sağlığını korumak ve olası sorunları önlemek veya erken teşhis etmek için düzenli olarak doktor muayenesine gitmek gerekir. Doktor muayenesi kadınlarda gebelik öncesi, gebelik sırası ve sonrasında yapılmalıdır.

 

Doktor muayenesi sırasında doktor kadının genel sağlık durumunu, hormon seviyelerini, enfeksiyon risklerini, rahim ve yumurtalık sağlığını, meme kanseri taramasını ve diğer önemli testleri değerlendirir. Doktor muayenesi kadının sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca kadının cinsel sağlığı hakkında bilgi almasına da olanak tanır. Düzenli olarak doktor muayenesine gitmek kadınların yaşam kalitesinin artmasına ve sağlıklı nesiller yetiştirmesine olanak sağlar.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr