“Spiral neden takılır?” denildiğinde ilk akla doğum kontrolü gelse de spiralin daha pek çok faydaları bulunur. Bu sebeple spiral kullanımı farklı sebeplerle de önerilebilir veya tercih edilebilir. Spiral kullanımının tercih edilme nedenleri arasında şunlar yer alır:
 
Doğum Kontrolü: Spiral, gebeliği önlemek için kullanılan spiral uzun süreli bir korumaya imkan tanır. Spiral çeşidine bağlı olarak 3 yıldan 10 yıla kadar koruma sağlayan spiraller vardır. Bu nedenle, uzun vadeli bir doğum kontrol yöntemi arayanlar için uygun bir seçenektir. Rahim içine yerleştirildiğinde, spermlerin rahme ulaşmasını engelleyebilir veya döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesini önleyebilir. Böylece istenmeyen gebelikleri önlemek için etkili bir yöntem olur.
Hormonal Düzenlemeler: Hormonal spiral çeşitleri, adet döngüsünü düzenleyebilir ve adet kanamalarını hafifletebilir, ayrıca bazı kadınlar için adet ağrılarını azaltabilirler.
Rahim Kanamasını Kontrol Etme: Spiral kullanımı, aşırı rahim kanamasını kontrol altına alabilir. Bazı spiral çeşitleri, miyomlar gibi rahim sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan aşırı kanamayı azaltmak için kullanılabilir.
Kanser Riskini Azaltma: Hormonal spiral türleri, rahim içi kanser riskini azalttığı için rahim kanseri veya endometrial hiperplazi riski olan kadınlar için önemli olabilir.
Acil Kontraseptif Olarak: Spiral, cinsel ilişki sonrası acil kontraseptif olarak da kullanılabilir. Ama bu durumda etkili olması için, cinsel ilişkiden sonra en kısa sürede bir sağlık profesyoneli tarafından yerleştirilmelidir.
 
Kaynak: www.medicalpark.com.tr