Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
 
Yerinde dönüşüm çalışmaları için inşaatlara başlanacağını söyleyen Bakan Özhaseki, Cumartesi günü bu projemize dair ilk temelimizi Malatya'da atacağız. Mesela, Hatay Antakya merkezi yıkılmış, Adıyaman merkezi yıkılmış, o merkezleri imar ve inşa edeceğiz. Malatya'nın meydan projesi, Bakırcılar Çarşısı'nın olduğu yerde temel atıp bir de vatandaşın yerinde dönüşümü için hazırlıklarımıza başlıyoruz. Bu merkezler belki bin sene yaşayacak. dedi.
 
Bakan Mehmet Özhaseki, yıkıma uğrayan şehir merkezlerinin, tarihi dokuya uygun olarak inşa edileceğini vurgulayarak, Meydanın dışındaki güvenli yerlerde ise Yerinde Dönüşüm Projemizle vatandaşlarımız, her bir safhasını Bakanlığımızın kontrol edeceği süreçle kendi konutlarını, iş yerlerini inşa edecekler. Bu zamana kadar rezerv alanlarda işe başlandı ama şehir merkezlerinde zemin etütleri yapılmakta olduğu için herhangi bir inşa faaliyeti başlamamıştı. Artık şehir merkezlerimizdeki zemin etüdü yapılan yerlerde ilk kazmayı vurarak 'Bismillah' diyoruz. Şehir merkezlerini canlandıracağız, yerel sektörü ki en az 140 alt sektör var, hepsini harekete geçireceğiz. ifadelerini kullandı.
 
Şehir merkezleri için projeler hazırlandığını anlatan Bakan Özhaseki, Güvenli olan, merkeze yakın yerlerde yöresel mimari dokunun korunduğu inşa faaliyetlerine başlayacağız. Mimari tasarımlara örnek oluşturması adına örnek binalar, konutlar inşa edeceğiz. Hatay'da da merkezde yapılaşmaya başlıyoruz. En fazla 5 katlı olacak, zemin artı 4 katı geçmeyecek. bilgisini verdi.
 
 İSTANBUL'UN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI
 
Bakan Mehmet Özhaseki, İstanbul'un kentsel dönüşümü için Büyükşehir Belediyesi ile 39 ilçe belediyesinden temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, bilgi paylaşımı ve fikir alışverişi yapıldığını anlattı.
 
Bu kapsamda bir çalışma grubu oluşturulacağını söyleyen Bakan Özhaseki, Bu çalışma 1-2 ay sürer. 1-2 ay içinde İstanbul'da kentsel dönüşümü nasıl yapacağımızı netleştirmiş oluruz. Onları dinlemeden biz kendi düşündüğümüzü yaparsak daha sonra mırın kırınlar çıkıyor. İnşallah katkı sağlayabilirler, hepsini davet ettik. Fikirlerini alacağız, yol haritasını belirleyeceğiz. dedi.
 
 
Kaynak: bakanlık