Toplantıya Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan ile akademik ve idari personel katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlileri Zafer Tural ve Sedat Çılgın müzik dinletisi sundu. Toplantının açılış konuşmasını Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal yaptı. Köksal konuşmasında; akademik ve idari kadroların durumları, akademik çalışmalar, projeler, yüksek lisans öğrencilerinin sayıları ve dağılımı ile öğretim üyesi başına düşen ders ve öğrenci sayıları, planlanan bilimsel ve sosyal etkinlikler hakkında bilgiler verdi. 
 
ÇOMÜ Huzurla Çalışılabilecek ve Akademik Kalitenin Arttığı Bir Üniversite Haline Geldi 
Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, yoğun bir süreç içeresinde olduklarını, üniversitenin rutin yoğunlukları dışında olağanüstü yoğunlukların da yine bu son iki yıla tekabül ettiğini söyleyerek şunları aktardı;  ÇOMÜ son iki yıllık süreç sonucunda huzurla çalışılabilecek ve akademik kalitenin arttığı bir noktaya gelmiş bulunmaktadır. Netice ileriki zamanlarda daha da net görülecek. Bu sürecin içinde olan biri olarak geldiğimiz noktayı ÇOMÜ için önemli bir netice olarak görüyorum. Üniversitemizin akademisyenleri de çalışmalarını verimli ve huzurlu olarak yapacak ve üniversitemiz birçok üniversiteyi gerilerde bırakarak çok daha iyi noktalara gelecek. ÇOMÜ’de olmayan şeyleri kurgu ile varmış gibi gösteren ve bu kurguyla birçok insanı etkileyen yapının kötü izlerini silmek, yeni bir sayfa açmak için 15 Temmuzdan önceki süreçte başlattığımız ve şuana kadar getirdiğimiz mücadele, takdirle karşılanan bir mücadele olmuştur. Olduysa minimal düzeyde hatalar olmuştur ki bunlar da telafi edilebilir. Önemli olan niyetimiz ve yürüttüğümüz sürecin dayandığı prensipler anlamında ÇOMÜ’nün geldiği noktadır. Bunu özellikle vurgulamak isterim. Geriye kalan süreçler de aynı şekilde devam edecek. 
 
En Büyük Mirasımız ÇOMÜ’ye Kazandırdığımız Doğru Kişiler Olacak 
Yönetime geldiğimizde üniversitenin çalışma anlamında ağır yükleri vardı. Üniversiteyi genel anlamda o kadar büyük bir kadro yüküyle devir aldık ki, rakamlar beni dahi korkutuyordu. 300-400 civarında sadece profesör kadrosu bekleyen öğretim üyemiz vardı. Yardımcı doçent kadrosu bekleyen de yüzlerce kişi vardı. 2 yıl sonunda şu an yeni doçentliğini almış ya da profesörlüğünü hak etmiş, doktorasını bitirmiş ve üniversitede akademisyen olarak devam etmek isteyen insanların kadrolarını konuştuğumuz bir duruma geldik. Bir devlet üniversitesi olarak biz bu çalışmaları yürütürken devletin ilgili kurumlarının desteği çok önemliydi. Bu anlamda YÖK başkanlarımıza, YÖK üyelerimize özellikle Prof. Dr. Yekta Saraç hocaya verdiği ve devam eden desteği için üniversitemiz adına bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Bu önemli bir yüktü ve bunu layıkıyla hallettiğimizi ve devam ettiğimizi söyleyebilirim. Çünkü yönetimdeki görevimiz bittiğinde geride bıraktığımız en büyük miras buraya kazandırdığımız doğru kişiler olacak. Bunun farkında olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 
 
Altyapı Çalışmaları ve Projeler Hızla Devam Ediyor 
Bütün bu sıkıntılarla uğraşırken altyapı çalışmalarını hiçbir zaman geri plana atmadık. Anafartalar Kampüsü inşaatı çalışmaları başladı, Spor Salonu inşaatı neredeyse bitti. Ayvacık MYO inşaatı başladı bitmek üzere, Gökçeada’ya okulu yaptık, bitirdik. Biga Kampüsüne iki bina yapmaya karar verdik birinin temelini attık diğerinin çalışmaları sürüyor. Fen Edebiyat Fakültesi’ne ek bina yapıyoruz. BESYO’nun Dardanos Yerleşkesi’ne taşınma sürecini başlattık ama kimsenin haberi yok. Haberi olsun diye uğraşmıyoruz. Belki temel atma törenini yaptığımız tek binamız sosyal tesisimiz o da bitmek üzere. Daha sayamadığım birçok projeden ise sadece açılışı yapılırken ya da kullanıma başlandığında haberdar olunacak. Kampüste yaptığımız altyapı çalışmaları, laboratuvara yaptığımız yatırımlar devam ediyor. Üniversitemiz içerisinde hocalarımızın akademik çalışmalarını kolaylaştıracak birimler oluşturduk. Proje biriminden, üniversitemiz öğrencilerinin burs ve barınma konusunda yardımcı olacak birimine kadar. Sizin eserlerinizin farklı dillere çevrilebilmesi için yardımcı olacak bir birim daha oluşturduk onun da içeriğini dolduruyoruz. Proje destekleri konusunda BAP önemli bir mesafe kat etti. BAP sadece altyapı projelerinde değil, bilimsel projelerin diğer alanlarında da daha fazla destek veren ve çok objektif işleyen bir birim haline geldi. 
 
ÇOMÜ Kendi Enerjisini Kendi Üreten İlk Üniversite Olacak 
ÇOMÜ’nün kendi enerjisini kendi üreten ilk üniversite olma projesi gerçekten büyük bir proje çünkü devlet hiçbir üniversiteye henüz enerji yatırımı bütçesi vermemişti. Bu proje için tam 1,5 yıl uğraştık ve kabul ettirdik. Bunu biz başardık demiyorum, çevresiyle kavga etmeden, hiçbir siyasi ayrım gözetmeden ama devletin ilgili kurumlarıyla gerekli işbirliği yapma zorunluluğu hisseden, sorumluluğunun farkında olan bir yönetim olarak çalışıyoruz. Örneğin bu projenin kabul ettirilmesinde payı olan Bülent Turan beyin adını zikretmem gerekir. Bu bir takım çalışmasıdır ve işler bu takım çalışmasıyla başarılır. İşbirliği içerisinde yapılan bu çalışmalar sayesinde ÇOMÜ kazanıyor, bilim dünyası kazanıyor, milletimiz kazanıyor. Konuşmasının sonunda, herkesin beklentilerini dinlediklerini fakat yönetim olarak kendilerinin de bazı istekleri olduğunu ve bu noktada en önemli taleplerinin tüm hocaların, özellikle bölüm başkanlarıyla birlikte bir takım gibi motive bir şekilde çalışmaları olduğunu belirten Prof. Dr. Acer, ÇOMÜ’nün 25. Yılı ile ilgili şu noktaya değindi; ‘’ÇOMÜ birçok açıdan Türkiye’deki ilk 25 üniversite içerisinde. Çeyrek asrı geride bırakmış bir üniversite olarak üniversitemizin Türkiye sıralamasındaki yeri bizi şu aşamada mutlu ediyor ama asla tatmin etmiyor. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda çok daha iyi bir noktada olacağız.’’ Toplantı, akademisyenlerin önerileri ve soru cevap bölümüyle sona erdi.

 


Kaynak: Haber Merkezi