Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, yurt genelinde artan mantar zehirlenmesi sebebiyle bilgilendirme yapıldı.
 
Doğada yetişen mantar üremelerinin çoğalmasına bağlı olarak artan mantar tüketimi sebebiyle ülke genelinde mantar zehirlenmelerinde de artış gözlemlendi. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, mantar zehirlenmesi teşhisi ve tedavi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise şu şekilde:
“Mantar Zehirlenmesi Nasıl  Oluşur?
Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir.
 
Mantar Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Hastanın mantar yeme hikâyesi ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar zehirlenmesi olup olmadığına karar verilir. Yenen mantarın uzman kişilerce incelenmesi de zehirlenmenin teşhisinde yardımcı olmaktadır.
 
Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmektedir.

Mantarlarda bulunan zehrin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, karın ağrısı,  kas ağrıları, konuşma güçlüğü, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları, daha  sonraki günlerde (4-6 gün) gelişebilecek karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler ve sonuçta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir.

Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi hâlinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. 
 
Kültür Mantarları Zehirler mi?
Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme  görülmesi mümkün değildir.
Ancak; bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu  mikroorganizmalar bulaşık mantarların  çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif  mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır.
Bu mantarları alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli, ambalaj üzerinde tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmelidir. 
 
 
Mantarlar İle İlgili Halk Arasında Bulunan Yanlış İnanışlar Nelerdir?
Mantarlar ile ilgili olarak halk arasında bilimsel değeri olmayan yaygın inanışlar  aşağıda belirtilmiştir.
Yoğurtla yenen mantar zehirlemez
Pişirilen mantarda zehir yoktur
Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır
Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz
Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir
Mantar koparıldığında rengi değişmez ise mantar zehirsizdir
Mantarın iç kısmı mavileşirse, bu mantar zahirlidir
Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir
Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır
Salyangozlar zehirli mantarları yemezler 
 
Mantar Zehirlenmelerinde Tedavi
Mantar zehirlemelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Ancak, mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden (UZEM-Ulusal Zehir Danışma Merkezi) temin edilecek bir panzehir bulunmaktadır.
 
Mantar Zehirlenmelerinden Korunma
Mantar zehirlenmeleri çok basit bir şekilde  önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup,    zehirlenmelerin engellenmesinde tek çare de,  doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarının  tercih edilmesidir.”
 


Kaynak: Haber Merkezi