Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (Güzel Sanatlar Fakültesi, Çanakkale Seramikleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi) ile Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik San. A.Ş. işbirliğinde, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası Açık Alan Kimliklendirme Çalışması kapsamında hayata geçirilen Seramik Mozaik Yüzey Kaplama Projesi'nin ikinci çalıştayına katılan öğretim görevlileri ve öğrenciler ile proje paydaşları, düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

 

4 Şubat 2024 tarihinde başlayan ve 12 Şubat tarihine kadar devam edecek olan ikinci çalıştay kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri 26 kişilik bir ekiple, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası Açık Alan Kimliklendirme Çalışması kapsamında Çanakkale Seramik Kalebodur Çan Fabrikası bünyesinde Atölye Kale departmanında çalışmalar yürütüyor.  Bu kapsamda, tasarımı Prof. Yeşim Zümrüt ve Seramik programı öğrencisi Sedef Aslan'a ait olan proje, yüzde 80 oranında tasarıma uygun renk skalasında seçilen yer-duvar karosu atıkları kullanımı ile örnek bir ileri dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyor.

 

Devam eden çalıştay kapsamında çalışma grubunda yer alan öğretim elemanları ve öğrenciler ile proje paydaşlarının bir araya geldiği kahvaltı etkinliği ise 9 Şubat 2024 Cuma günü Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binasında gerçekleşti. Etkinliğe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve ÇASEM Müdürü Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, Kalebodur & Atölye Kale Üretim Yöneticisi Engin Çetin ve Atölye Kale ekibi, Belediye Başkan Yardımcıları Handan Özyayla Kenar ve Z. Özleyiş Çetin, Çanakkale Belediyesi ilgili birim müdürleri ve personeli ile proje çalışmalarına katkı sunan Hacettepe Üniversitesi öğretim elemanı Sercan Filiz, Melisa Engineri, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğretim elemanı Ozan Bebek ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim elemanları Mehmet Coşar, Berna Batur, Müjde Yücel Coşar, Şeyma Bil ve öğrencileri katıldı.

 

Gençler Çok Güzel Bir Çaba Ortaya Koyuyor

 

Etkinlikte bir konuşma yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve ÇASEM Müdürü Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, ikinci çalıştayda görev alan öğretim elemanları ve öğrencilere Seramik Mozaik Yüzey Kaplama Projesi nin uygulanacağı Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası önünde yer alan açık alanların ziyaret edileceğini kaydederek, “Çok güzel bir enerji, emek ve çaba ile çalışıyorsunuz. Üç üniversitenin temsilcileri olarak bugün tüm paydaşlarımızla burada buluşmaktan çok mutluyuz.” diyerek, katılımcılara ve paydaşlara teşekkürlerini iletti.

 

Atık Seramikler Sanatsal Değere Dönüşecek

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu da çevre dostu, sıfır atık konseptinde güzel bir çalışmanın yürütüldüğünü belirterek, “Tamamen atık seramiklerin sanatsal anlamda değerlere dönüştürüldüğü ve bu gibi binaların kimliklendirildiği örnek bir çalışma. İleri dönüşüm projesine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Rektör Erenoğlu, proje çalışmalarının öğrencilerin akademik yaşamlarında yer alacak, özgeçmişlerine değer katacak nitelikte olduğunu da sözlerine ekledi.

 

“Öğrencilerimizin Çalışmaları Yeşil Binaya Katkı Sunacak”

 

Etkinlikte bir konuşma yapan ve konukları ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, Çanakkale'nin seramikleriyle ünlü bir kent olduğundan söz etti. Belediye Binasının konumlandığı alanın çok eski yıllarda Çanakçılar Sokağı olduğunu ve üretimler gerçekleştiğini belirten Başkan Gökhan, Çan'da rahmetli İbrahim Bodur'un girişimleriyle kurulan Kale Seramik Fabrikasının ve Ezine Akköy'ün meşhur testilerinden söz ederek, Çanakkale'nin toprak yapısı itibariyle seramik üretimine çok uygun olduğunu ve dolayısıyla bu değerin kent ile bütünleştiğini kaydetti. Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binasının yeşil ve çevreci bir bina olduğunu kaydeden Başkan Gökhan, “Bu binanın yapımı yarışma ile oldu. Bu mimarlar iki kadın mimarın eseridir. O mimarlar bu yarışmayı kazandıklarında 30 yaşlarındaydı. Ben de hem genç hem de kadın mimarların bu yarışmayı kazanmalarından dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Bina yapıldıktan sonra ise üniversitemizin de burada eserleri olsun istedik. Şimdi de sizlerin de emekleriyle atıktan, geri dönüşümden eserler ortaya çıkacak. Sizlerin de bu binaya katkısı olacak” dedi.

 

Başkan Gökhan, proje katılımcısı gençlere yönelik olarak, “Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı, Şehitler Diyarındasınız. Türk genci olarak birinci göreviniz bu ülkeye hizmettir. Hangi şartlar olursa olsun mücadele gücümüzden vazgeçmememiz gerekir. Ülkenizi terk etmeyiniz. Çünkü o dedeleriniz ülkelerini terk etmedi ve teslim olmadı. Sizlere de o mücadeleyi sürdürmek düşer. Dolayısıyla şu an aldığınız eğitimi en yüksek seviyeye taşımanızı tavsiye ederim. En iyi seramiği siz yapın, dünyada marka olmaya çalışın. Bu ülkenin gelişmesi için çaba gösterin. Onun için bu topraklarda bulunurken, bu duyguları içselleştirmenizi dilerim” diye konuştu. Başkan Gökhan da tüm katılımcılara ve projenin paydaşlarına katkı ve emeklerinden dolayı teşekkürlerini sundu. 

 

Konuşmaların ardından proje katılımcılarına sertifikaları takdim edilirken, etkinlik hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

 

Öğrenciler Çalışma Alanlarını Gezdi

 

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve ÇASEM Müdürü Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, çalıştay katılımcısı öğrencilere Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası Kimliklendirme Çalışmaları kapsamında olan Seramik Mozaik Yüzey Kaplama Projesinde ortaya çıkacak eserin uygulama alanı ile birlikte, daha önce gerçekleştirilen Seramik Yüzey Kaplama ve Olive Grow Pano uygulamalarını gezdirerek, çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Öğrenciler sonrasında kentin müzelerini, tarihi ve sanatsal alanlarını gezmek ve bilgi sahibi olmak üzere kent turuna katıldı.

Haber Merkezi